Op deze pagina wordt alles wat belangrijk is omtrent het gebruik van de xk3y uitgelegd. Heb je een xk3y laten inbouwen? Neem dan deze pagina door en je kunt optimaal gebruik maken van deze prachtige ODDE!

Wil je weten wat een xk3y precies is en wat je ermee kan? Kijk dan op de ombouwmethodes vergelijkingspagina onder het kopje xk3y.

Hieronder vind je een lijst met zaken die van belang zijn in het gebruik van de xk3y, erg handig om eenmalig door te nemen. Verderop deze pagina staat een uitleg voor het overzetten van games naar de USB HDD van je xk3y.

xk3y remote

Dit is de remote, hiermee kan je de games die op je USB HDD staan selecteren en opstarten. Deze plug je met de meegeleverde USB kabel in de speciale aansluiting aan de achterkant van je Xbox 360. Je hebt de remote niet per sé nodig, je kunt via de ISO menu functie de xk3y ook zonder remote bedienen namelijk, maar i.c.m. Xbox Live is een remote wel iets veiliger.

ISO menu functie

Met de ISO Menu functie van de xk3y kun je games selecteren zonder je remote, je kunt dan dus games wisselen zonder uit je luie stoel te komen. Je bedient de xk3y dan via het Xbox 360 dashboard met je Xbox 360 controller.

Als de ISO menu functie ingeschakeld is moet je na het opstarten de DVD speler ejecten (dat kan met de fysieke eject knop maar ook gewoon met je controller vanuit het dashboard). Vervolgens laat de Xbox 360 een “mixed media disc” zien (krijg je deze niet dan is je harde schijf nog niet helemaal opgestart en moet je even wachten en opnieuw op eject drukken). Zodra je de mixed media disc te zien krijg ga je naar “apps” > “My Apps” > “Picture Viewer” op je Xbox 360 en daar zie je alle iso’s die op je USB HDD staan. Hier kies je de gewenste iso en vervolgens eject je de DVD speler (als je de bediening volledig via de controller wilt laten lopen moet je na het kiezen van een spel via de picture viewer de volgende knoppen achter elkaar indrukken: GUIDE, Y, Y). Via de iso menu functie kan je dus games selecteren en opstarten met alleen je controller en hoef je niet op te staan of de remote te gebruiken.

USB HDD

De USB HDD sluit je aan op de remote. De remote heeft een USB aansluiting waar je de HDD op aansluit (de remote v1 heeft 1 USB poort en de remote v2 heeft 3 USB poorten). Je zou hier ook een USB hub op aan kunnen sluiten en vervolgens op deze hub weer meerdere USB opslagapparaten of de xk3y Wi-Fi dongle aan kunnen sluiten. Zoals meerdere USB HDD’s en USB sticks. Eventueel kan je zo ook de Wi-Fi dongle aansluiten.

Wi-Fi module

Met de xk3y Wi-Fi dongle kan je games via je smartphone, tablet of PC selecteren. Er zijn apps beschikbaar voor bijna alle types smartphones, maar ook als je smartphone niet ondersteund is kun je de mobiele webpagina gebruiken (de xk3y webinterface).

Pass-through modus (originele modus)

In de pass-through modus werkt je Xbox 360 helemaal als origineel. De xk3y staat uit en je kunt je DVD lade gewoon als normaal gebruiken (als de xk3y ingeschakeld is kun je de DVD speler niet gebruiken namelijk omdat de xk3y alle taken van de DVD speler overneemt). Deze methode heb je dus nodig als je originele spellen wilt spelen of DVD’s wilt kijken. Om in pass-through modus op te starten moet je de Xbox 360 aanzetten door op de eject knop (het knopje naast de DVD lade) te drukken. Je kunt de DVD lade dan als normaal gebruiken en de xk3y blijft in een soort slaapmodus en kan niet gebruikt worden totdat je de Xbox 360 weer op normale wijze opstart. Om te wisselen tussen omgebouwde (xk3y) en originele (pass-through) modus moet je de Xbox 360 dus altijd even uitzetten.

Games opstarten en wisselen

Allereerst moet je de iso die je wenst op te starten selecteren. Dit kan via de xk3y remote, via de webinterface of app (als je de Wi-Fi dongle hebt) of door gebruik te maken van de ISO menu functie van de xk3y (de ISO menu functie staat een stukje hierboven uitgelegd). Het is goed om te begrijpen dat de Xbox 360 altijd “denkt” dat een origineel schijfje afgespeeld wordt door de DVD speler terwijl in werkelijkheid de xk3y het spel afspeelt. Om de Xbox 360 voor de gek te houden is het daarom altijd nodig om na het selecteren van een spel op eject te drukken, zodat de Xbox 360 “denkt” dat je de DVD speler opent en er een origineel schijfje inlegt. Als je een spel wilt wisselen geldt hetzelfde en moet de Xbox 360 dus ook “denken” dat je het originele schijfje uit de lade haalt, dus om een spel te wisselen moet je ook op eject drukken.

xkey.cfg, het xk3y configuratiebestand

Download xk3y configuratiebestand (3,55 KB)
Het xkey.cfg bestand met aanbevolen instellingen voor zowel de Xbox 360 fat als slim.

Het xkey.cfg bestandje bevat instellingen die de xk3y gebruikt. Dit bestandje hoef je alleen op je USB HDD te zetten als je de instellingen aan wilt passen, bij een ombouw door OmbouwBoer krijgt je xk3y al de aanbevolen instellingen mee en heb je het configuratiebestandje dus niet nodig. Als je de instellingen aan wilt passen moet je het xkey.cfg bestandje in de root van de USB HDD zetten (waar je ook je games op hebt staan, check de afbeelding bij “xk3y updaten” hieronder). Als je de E64 error krijgt of je krijgt de “Play DVD” melding als je games op probeert te starten moet je even het xkey.cfg bestand openen met Kladblok voor aanvullende instructies. Let op dat je het zip-bestand eerst uitpakt voordat je het op de USB HDD zet.

xk3y updaten

Het updaten van de xk3y is kinderlijk eenvoudig. Een update is altijd een .zip bestand met daarin 2 bestanden genaamd “rootfs” en “uImage”. Deze 2 bestanden zet je in de root van de USB HDD die je gebruikt voor je xk3y, de update bestanden komen dus naast de “games” map te staan waar alle iso’s in zitten. Zie de afbeelding hierboven voor een voorbeeld.

Koppel de USB HDD af en gebruik daarbij de “hardware veilig verwijderen” functie van Windows, anders zouden de update bestanden corrupt kunnen raken en dat kan voor veel problemen zorgen.

Sluit de USB HDD vervolgens weer aan op de xk3y en zet de Xbox 360 op normale wijze aan. De xk3y zal op de remote laten zien dat de update uitgevoerd wordt. Zet na de update de Xbox 360 uit en verwijder de bestanden “rootfs” en “uImage” (door de HDD op je PC aan te sluiten). Je xk3y is dan weer helemaal up-to-date en je kunt hem zoals normaal gebruiken.

Let op als je update zonder remote! Omdat je zonder remote niet kun zien of de update wel voltooid is moet je de Xbox 360 minstens 10 minuten minuten ongebruikt aan laten staan. Dan zal de update wel klaar zijn en kun je de Xbox 360 veilig uitzetten, de update-bestanden van de harde schijf verwijderen en de xk3y weer normaal gebruiken.

Hou het nieuws in de gaten voor de laatste updates van de xk3y.

System update (update voor de Xbox 360 van Microsoft)

Als je gevraagd wordt een systeem update uit te voeren dan is het belangrijk dat je deze altijd uitvoert in pass-through modus! Ook kun je dat geval het beste even kijken op de nieuwspagina om te checken of er mogelijk problemen op kunnen treden met die systeem update (het kan immers nodig zijn eerst de xk3y te updaten voordat het nieuwe dashboard wat je wilt installeren ondersteund wordt).

Multi-disc games

Games die uit meerdere DVD’s bestaan vragen je soms in het midden van een game een andere schijf in te voeren. Gebruik je een remote dan is de procedure anders dan wanneer je de ISO menu functie gebruikt.

Als je een remote gebuikt

Gebruik je een remote dan werkt het heel simpel, druk op eject (om de huidige DVD uit te werpen) en je kunt de nieuwe DVD/iso kiezen via de remote.

Als je de ISO menu functie gebruikt (zonder remote dus)

Als je de ISO menu functie gebruikt werkt het iets anders.

 1. Op het moment dat een spel vraagt om een andere DVD druk je op eject en wacht je even.
 2. Het spel zal dan een “wrong disc” error geven, druk die error weg.
 3. Druk op de GUIDE knop van de controller (grote ronde knop).
 4. Ga naar rechts naar “media”.
 5. Druk op “select music” (dus NIET op “System music player”).
 6. Druk op “current disc”.
 7. Nu kies je degewenste iso (dit is vergelijkbaar met de ISO menu via de picture viewer) zodat er staat “eject tray to load.mp3″.
 8. Druk nu op eject en de gekozen iso wordt ingeladen.
 9. Druk op de GUIDE knop om de guide te sluiten en het spel gaat verder.

USB HDD geschikt maken voor gebruik met xk3y

 • Sluit een USB HDD aan op je PC en open “Computer” (via start ⇒ Computer).
 • Klik met de rechtermuisknop op de USB HDD en kies “Formatteren…”.

 • Kies als bestandssysteem “NTFS” en vink “Snelformatteren” aan. Klik vervolgens op “Starten”.

 • Open de HDD na het formatteren en maak een map genaamd “games”. Het configuratie bestand (xkey.cfg) hoef je alleen op de harde schijf te zetten als je de instellingen van de xk3y aan wilt passen. Bij een ombouw door OmbouwBoer zal je xk3y al worden ingesteld met de aanbevolen instellingen. Je kunt het xkey.cfg bestand van deze pagina downloaden (een stukje hierboven zit een downloadknop).

Je USB HDD is nu geschikt gemaakt voor de xk3y. De .iso bestanden die je in de games map zet kun je opstarten met de xk3y.

Games controleren voor je ze op de USB HDD zet

Het is verstandig je games eerst door een controle programma te halen alvorens ze op de USB HDD te zetten en ze op te starten met de xk3y. Spellen kunnen gecontroleerd worden met abgx360, dit programma is oorspronkelijk ontwikkeld om iso’s te controleren voor je ze brandt maar kan ook prima gebruikt worden om iso’s te controleren voor je ze op de xk3y USB HDD zet. Als je ook online speelt is het ontzettend belangrijk dat je elke game eerst door abgx360 heen haalt!

Voor uitleg over het gebruik van abgx360 kan je terecht bij de brandhandleiding onder het kopje “game image controleren“. Als je abgx360 nog niet op je computer hebt staan moet je deze eerst even downloaden, in de brandhandleiding staat een link onder “Software downloaden & installeren (eenmalig)” (een stukje boven de abgx360 uitleg).

Nadat je het .iso bestand gecontroleerd hebt met abgx360 kun je hem kopiëren naar de games map van je USB HDD. Alleen het .iso bestand (het bestand van 7 à 8 GB) hoeft naar de USB HDD gekopieerd te worden. Het .dvd bestand van een paar bytes kan verwijderd worden. Tevens is het verstandig om de iso te hernoemen naar de naam van het spel zodat je de game makkelijk kunt herkennen als je hem op wilt starten.