Op deze pagina staan veelgebruikte begrippen en hun uitleg op alfabetische volgorde gesorteerd. Om een begrip op deze pagina te vinden kun je het beste CTRL + F gebruiken.

abgx360
Software om Xbox 360 iso’s mee te controleren alvorens ze branden of op de xk3y te gebruiken.
AP2.5
Afkorting van Anti Piracy v2.5. Een beveiliging ontwikkeld door Microsoft waardoor destijds gebrande games op iXtreme LT firmware niet meer konden opstarten. iXtreme LT+ maakte het opstarten van deze AP2.5 games weer mogelijk.
BenQ
In relatie tot Xbox 360 ombouw zal bij BenQ gerefereerd worden aan de DVD speler van het merk BenQ welke te vinden is in Xbox 360 fat modellen (volledige merk en model: BenQ VAD6038).
Bricken
Het ongewenst buiten werking stellen van de Xbox 360. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de stroom uitvalt tijdens het updaten.
c4eva
Nickname van de beroemdste Xbox 360 hacker, hij is namelijk de maker van de Xtreme en iXtreme firmwares. c4eva is een afkorting van Commodore4Eva, de naam staat voor “Commodore 64 for ever” omdat c4eva ooit begonnen is met programmeren op een Commodore 64. Hij is de man die de Xbox 360 ombouw scene groot heeft gemaakt.
CFW
Staat voor cracked of custom firmware. Alle iXtreme firmwares zijn dus CFW omdat het niet de originele firmware (OFW) van Microsoft is.
Corona
Codenaam van het Xbox 360 moederbord versie 6. Dit moederbord bevindt zich in Xbox 360 slim modellen.
CPLD
Staat voor complex programmable logic device. Dit is de chip die ingebouwd wordt bij de reset glitch hack.
dae.bin
De naam van een bestandje in de NAND van de Xbox 360 die de zogenaamde challenges voor de AP2.5 beveiliging verzorgt.
Dashboard
Het besturingssysteem van de Xbox 360.
Dashboard update
Zie system update.
DVD drive
Wanneer er in relatie tot Xbox 360 ombouw over een DVD drive gesproken wordt gaat dat eigenlijk altijd om de DVD speler in de Xbox 360. Bij de ombouwmethode waarbij de DVD speler geflasht wordt en bij de ombouwmethode waarbij de xk3y ingebouwd is het type DVD speler natuurlijk van belang.
Emulator
Een emulator bootst een systeem na zodat programma’s voor dat systeem op een ander systeem gedraaid kunnen worden. Bijvoorbeeld een SNES emulator op de Xbox 360 maakt het mogelijk SNES spellen op de Xbox 360 te spelen, dit is een softwarematige emulator. Dergelijke softwarematige emulators zijn alleen beschikbaar op de Xbox 360 indien er een homebrew hack wordt toegepast. De xk3y is een hardwarematige emulator. De xk3y bootst immers een Xbox 360 DVD speler na, de inbouw van een xk3y is een ombouwmethode op zich.
Falcon
Codenaam van het Xbox 360 moederbord versie 3. Dit moederbord bevindt zich in Xbox 360 fat modellen.
Fat
Zie Xbox 360 fat.
Firmware
Wanneer er in relatie tot Xbox 360 ombouw over firmware gesproken wordt gaat dat om de software die de DVD speler van de Xbox 360 aanstuurt.
FreeStyle Dash
Een homebrew dashboard voor Xbox 360′s waarop de homebrew hack is uitgevoerd. Dit dashboard laat alle games, homebrew en emulators die op de Xbox 360 staan in een keurige lijst zien en maakt het je makkelijk ze op te starten en heeft bovendien veel extra functies waardoor het makkelijk is content over te zetten naar de Xbox 360. In feite is het dashboard niets anders dan een stukje software dat automatisch opstart bij het aanzetten van de Xbox 360.
FSD
Afkorting van FreeStyle Dash.
FW
Afkorting van firmware.
HDD
Afkorting van hard disk drive, in het Nederlands: harde schijf.
Hitachi
In relatie tot Xbox 360 ombouw zal bij Hitachi gerefereerd worden aan de DVD speler van het merk Hitachi welke te vinden is in Xbox 360 fat modellen (volledige merk en model: Hitachi GDR-3120L). Voor de Hitachi DVD speler in de Xbox 360 slim zie “Slim Hitachi”.
Homebrew
Letterlijk vertaald: thuis gebrouwen. In relatie tot Xbox 360 ombouw zal het gaan om niet-officiële software (dus niet door Microsoft ontwikkeld) voor de Xbox 360 welke alleen de draaien is met een homebrew hack. Voorbeelden van homebrew zijn emulators, custom dashboards en simpele games.
Homebrew hack
Een verzamelnaam voor een tweetal hacks (de JTAG hack en de reset glitch hack) die beiden hetzelfde doen, namelijk je in staat stellen unsigned code te draaien. Hierdoor is het ook mogelijk games vanaf interne of USB HDD op te starten.
HW
Afkorting van hardware.
ImgBurn
Software voor Windows om Xbox 360 games mee te branden.
Interne HDD
Als er over interne HDD gesproken wordt in relatie tot Xbox 360 ombouw zal dat gaan om de harde schijf die bij Xbox 360 fat modellen aan de zijkant zit en bij Xbox 360 slim modellen daadwerkelijk intern is.
iXtreme
Naam van gecrackte firmware ontwikkeld door c4eva. De firmware is de opvolger van de Xtreme firmware en was nodig omdat de Xtreme firmware gedetecteerd kon worden door Microsoft.
iXtreme LT
Naam van gecrackte firmware ontwikkeld door c4eva. LT staat voor Lite Touch. De firmware is de opvolger van iXtreme firmware en was nodig omdat de iXtreme firmware gedetecteerd kon worden door Microsoft. De term Lite Touch werd gekozen omdat de gecrackte firmware helemaal opnieuw was gemaakt en daarbij zo min mogelijk moest afwijken van de originele firmware om zodoende niet te detecteren te zijn.
iXtreme LT+
Naam van gecrackte firmware ontwikkeld door c4eva. LT+ staat voor Lite Touch Plus. De firmware is de opvolger van iXtreme firmware en was nodig omdat de iXtreme LT firmware games met AP2.5 beveiliging niet kon afspelen.
Jasper
Codenaam van het Xbox 360 moederbord versie 4. Dit moederbord bevindt zich in Xbox 360 fat modellen.
JTAG hack
De eerste interessante homebrew hack. Deze hack is alleen mogelijk op Xbox 360′s met dashboard / kernel versie 7371 of lager en daarom op bijna geen enkele Xbox 360 meer mogelijk.
Lite-On
In relatie tot Xbox 360 ombouw zal bij Lite-On gerefereerd worden aan de DVD speler van het merk Lite-On welke te vinden is in Xbox 360 fat modellen (volledige merk en model: Lite-On DG-16D2S). Voor de Lite-On DVD speler in de Xbox 360 slim zie “Slim Lite-On”.
Lite-On iHAS124
Merk en type brander dat geschikt is voor het branden van Xbox 360 games.
NAND
Intern flash geheugen. Bij de Xbox 360 is deze 16MB en staat het dashboard erop.
ODDE
Afkorting van optical disc drive emulator. De optical disk drive (ODD) is in dit geval de DVD speler van de Xbox 360. Een ODDE emuleert de DVD speler en maakt het mogelijk Xbox 360 game iso’s vanaf een harde schijf of over het netwerk te spelen waarbij de Xbox 360 “denkt” dat het gewoon een DVD afspeelt. Een voorbeeld van een ODDE is de xk3y.
Opus
Codenaam van het Xbox 360 moederbord versie 3. Dit is in feite een Falcon moederbord zonder HDMI en worden uitsluitend gebruikt in reparatie centra om defecte Xenon moederborden te vervangen. Dit moederbord bevindt zich in Xbox 360 fat modellen.
Phat
Aanduiding voor Xbox 360 fat modellen. Zie Xbox 360 fat.
Reset glitch hack
De tweede interessante homebrew hack. In feite de opvolger van de JTAG hack omdat er precies hetzelfde mee mogelijk is. Achter de schermen werkt de hack echter compleet anders, zo moet er een CPLD in de Xbox 360 gesoldeerd worden. Mogelijk op bijna alle Xbox 360′s met een Zephyr (v2), Falcon (v3), Opus (v3), Jasper (v4) of Trinity / Velje (v5) moederbord.
RGH
Afkorting van reset glitch hack.
Samsung
In relatie tot Xbox 360 ombouw zal bij Samsung gerefereerd worden aan de DVD speler van het merk Samsung welke te vinden is in Xbox 360 fat modellen (volledige merk en model: Samsung TS-H943).
Slim
Zie Xbox 360 slim.
Slim Hitachi
In relatie tot Xbox 360 ombouw zal bij slim Hitachi gerefereerd worden aan de DVD speler van het merk Hitachi welke te vinden is in Xbox 360 slim modellen (volledige merk en model: Hitachi DLN10N). Voor de Hitachi DVD speler in de Xbox 360 fat zie “Hitachi”.
Slim Lite-On
In relatie tot Xbox 360 ombouw zal bij slim Lite-On gerefereerd worden aan de DVD speler van het merk Lite-On welke te vinden is in Xbox 360 slim modellen (volledige merk en model: Lite-On DG-16D4S of DG-16D4S, de slim Lite-On kent 2 varianten namelijk). Voor de Lite-On DVD speler in de Xbox 360 fat zie “Lite-On”.
Solderen
Een techniek om metalen met elkaar te verbinden. Deze verbindingen zijn soms nodig bij het ombouwen om beveiligingen te omzeilen of om een hack uit te kunnen voeren. Veel ombouwmethodes zijn tegenwoordig echter uit te voeren zonder dat er gesoldeerd hoeft te worden.
System update
De officiële updates van Microsoft die het dashboard / besturingssysteem van je Xbox 360 updaten. Updates worden verspreid via games schijfjes, via Xbox Live en zijn te downloaden van Xbox.com met je PC (je kunt de update dan uitvoeren op je Xbox 360 via USB).
Team Xecuter
Producent van ombouwmaterialen voor de Xbox 360.
Trinity
Codenaam van het Xbox 360 moederbord versie 5. Dit moederbord bevindt zich in Xbox 360 slim modellen.
Unsigned code
In relatie tot Xbox 360 ombouw gaat het om uitvoerbare code (zoals een .exe onder Windows) die niet is gesigneerd door Microsoft. Normaal gesproken kan deze code niet uitgevoerd worden vanwege de beveiligingsmechanismen in de Xbox 360. Een homebrew hack maakt het echter mogelijk deze code wel uit te voeren. Homebrew bijvoorbeeld is niet gesigneerd door Microsoft en dus ook unsigned code.
Velje
Hetzelfde als Trinity, zie “Trinity”.
X360Key
Hetzelfde als xk3y, zie “xk3y”.
XBC
Afkorting van Xbox Backup Creator.
XBLA
Afkorting van Xbox Live Arcade, dit zijn games die alleen te downloaden zijn via het Xbox Live netwerk en dus niet op DVD in de winkel uitkomen.
Xbox 360 fat
Het oorspronkelijke ontwerp van de Xbox 360. Dit ontwerp heeft vanaf november 2005 t/m juli 2010 gediend. Daarna nam het nieuwe slim ontwerp het over. Het fat model is sindsdien niet meer geproduceerd.
Xbox 360 slim
Het vernieuwde ontwerp van de Xbox 360 dat in juli 2010 op de markt kwam en sindsdien het enige te verkrijgen model is.
Xbox Backup Creator
Software om Xbox 360 games mee te rippen naar de computer.
Xbox Live
De onlinedienst van Microsoft voor de Xbox 360. Om online te gamen is het nodig met deze dienst te verbinden en een account bij Microsoft aan te maken.
Xecuter CoolRunner
Een CPLD ontworpen door Team Xecuter. Dit is het beste en meest complete ontwerp CPLD zodat de reset glitch hack zo robuust mogelijk uitgevoerd kan worden. OmbouwBoer maakt bij het uitvoeren van de reset glitch hack uiteraard gebruik van deze CPLD.
Xenon
Codenaam van het Xbox 360 moederbord versie 1. Dit moederbord bevindt zich in Xbox 360 fat modellen.
xk3y
Een ODDE, een stukje hardware dat tussen de DVD speler en het moederbord van de Xbox 360 in zit en zich voordoet als een DVD speler. Door een USB HDD aan te sluiten kun je zo iso’s opstarten terwijl de Xbox 360 ‘denkt’ dat een spel vanaf DVD afgespeeld wordt. Zo hoef je games niet meer te branden.
Xtreme
Naam van gecrackte firmware ontwikkeld door c4eva. Dit was de eerste gecrackte firmware voor de Xbox 360.
Zephyr
Codenaam van het Xbox 360 moederbord versie 2. Dit moederbord bevindt zich in Xbox 360 fat modellen.