Op deze pagina worden de verschillende ombouwmethodes van de Xbox 360 uitgelegd. Op dit moment zijn er 3 methodes en deze werken allemaal net iets anders. Deze pagina is een must-read als je nieuw bent met Xbox 360 ombouw.

Kom je er met deze pagina nog steeds niet neem dan contact op en geef aan hoe jij een omgebouwde Xbox 360 wilt gebruiken. Dan kan OmbouwBoer je adviseren wat het beste voor jou is.

DVD speler flash met iXtreme firmware

Bij deze ombouwmethode wordt de firmware van de DVD speler vervangen door gehackte firmware met de naam iXtreme Lite Touch Plus (kortweg iXtreme LT+). Deze firmware zal aan de Xbox 360 rapporteren dat gebrande schijfjes origineel zijn. Hierdoor ‘denkt’ de Xbox 360 dus dat je een origineel spel afspeelt terwijl het in werkelijkheid een gebrande game is. Je kunt met deze ombouw dus gebrande games afspelen en verder veranderd er dus helemaal niks. Het dashboard e.d. blijft zoals het voorheen was. Er wordt niet gesoldeerd aan het moederbord van de Xbox 360 en op systeemniveau worden geen hacks uitgevoerd.

Doordat er alleen modificaties aan de DVD speler worden gedaan is het dus noodzakelijk om games te branden. Het is niet mogelijk spellen van harde schijf te spelen.

Dit is de oudste ombouwmethode en is al in 2006 bedacht en sindsdien steeds verder ontwikkeld. Bij deze ontwikkeling lag (en ligt) de nadruk altijd op het veilig maken van de firmware voor Xbox Live. Omdat deze ontwikkeling al zo ver gevorderd is, is dit de veiligste manier van online spelen met een omgebouwde Xbox 360. Het enige wat je hoeft te doen is je spellen (.iso-bestanden) controleren met het programma abgx360 zoals omschreven staat in de brandhandleiding.

Om alle spellen af te kunnen blijven spelen en zo veilig mogelijk online te kunnen spelen is het soms nodig de firmware in je DVD speler te laten updaten. De geschiedenis laat zien dat dit gemiddeld 1x per jaar nodig is. Het is daarom heel belangrijk om op de hoogte te blijven van het laatste ombouwnieuws.

Voordelen

 • Lage eenmalige investering
 • Xbox Live is mogelijk (wel op eigen risico, info)
 • Minste technische vaardigheden nodig, je moet alleen games kunnen branden

Nadelen

 • Af en toe updates nodig
 • Je moet spellen branden
 • Homebrew draaien is niet mogelijk

Inbouw van ODD emulator (de X360Key / xk3y)

De xk3y is een stukje hardware dat in je Xbox 360 gebouwd wordt en zich vervolgens voordoet als een Xbox 360 DVD speler, het apparaat emuleert (= nabootsen) je DVD speler, vandaar de naam ODD (= optical disc drive) emulator. Vervolgens sluit je een USB harde schijf aan op de xk3y waar je alle iso-bestanden van je games op hebt staan. Deze games kun je vervolgens regelrecht vanaf de harde schijf opstarten. Je zou de xk3y dus ook kunnen zien als een iso-loader.

Het is bij de ontwikkeling van de xk3y altijd het doel geweest dat deze ondetecteerbaar is voor Microsoft en dus veilig is op Xbox Live, daar wordt dan ook veel werk ingestoken. Garanties kunnen er echter net als bij de iXtreme firmware natuurlijk nooit gegeven worden dus online spelen op Xbox Live blijft altijd op eigen risico. Het gaat echter al lange tijd goed en bovendien zijn de ontwikkelaars van de xk3y er altijd erg snel bij en brengen ze heel snel updates uit als er iets veranderd in de beveiliging op de Xbox 360 bijvoorbeeld. Deze updates kun je zelf makkelijk via USB installeren.

Om alle spellen af te kunnen blijven spelen en zo veilig mogelijk online te kunnen spelen is het soms dus nodig de firmware van je xk3y te updaten. Het is daarom heel belangrijk om op de hoogte te blijven van het laatste ombouwnieuws.

Deze methode vraagt eenmalig om een relatief hoge investering (aanschaf van de xk3y en een USB HDD) maar dan ben je in principe ook helemaal klaar. Je hoeft je games niet te branden en dus geen DVD’s aan te schaffen.

Voordelen

 • Games opstarten vanaf USB HDD
 • Branden is dus niet nodig
 • Games opstarten vanuit je luie stoel
 • Xbox Live is mogelijk (wel op eigen risico, info)
 • Makkelijk zelf up-to-date te houden

Nadelen

 • Hoge eenmalige investering (aanschaf xk3y en USB HDD)
 • Homebrew draaien is niet mogelijk

Homebrew hack (reset glitch hack of JTAG hack)

Een homebrew hack stelt je Xbox 360 in staat om zogenaamde unsigned code (= software die niet is goedgekeurd door Microsoft) te draaien en maakt je Xbox 360 dus vrij van alle beperkingen die Microsoft je heeft opgelegd. Je kunt met een homebrew hack daarom games vanaf interne of USB HDD afspelen, homebrew (= software ontwikkeld door vrijwilligers) draaien, games hacken (er zijn speciale fora op internet die zich hiermee bezighouden), games uit andere regio’s spelen (bijvoorbeeld Aziatische Xbox 360 games), alternatieve (custom / homebrew) dashboards installeren, XBLA (Xbox Live Arcade) games afspelen en emulators van andere consoles draaien en zo ROM’s afspelen.

Om gemakkelijk met deze hack te kunnen werken is het wel nodig dat je wat handiger dan gemiddeld met de PC bent. Je hebt wat extra programmaatjes nodig om je games geschikt te maken (je moet iso-bestanden uitpakken uitpakken of omzetten met speciale tooltjes). Voor het geschikt maken van games en het overzetten ervan is een uitgebreide handleiding beschikbaar, daarmee moet iedereen er wel uit kunnen komen! Bij het uitvoeren van een homebrew hack zorgt OmbouwBoer er tevens dat deze compleet geïnstalleerd wordt zodat de Xbox 360 helemaal startklaar is en je alleen even de homebrew hack handleiding door hoeft te namen om games klaar te kunnen maken!

Maar met een homebrew hack is veel meer mogelijk (denk aan emulators draaien en spellen hacken), op al deze extra’s geeft OmbouwBoer geen support en daar moet je zelf mee aan de slag. Dat is trouwens prima te doen als je een enthousiasteling bent, wat handiger met de PC bent en je het vooral niet erg vindt om eens lekker te klooien met al die programmaatjes om te zien wat je allemaal met je omgebouwde Xbox 360 kunt. Wil je gewoon games downloaden en gemakkelijk kunnen spelen zonder gedoe en extra’s dan kan je ook de andere ombouwmethodes overwegen (een DVD speler flash of een ODD emulator (xk3y) inbouw) maar puur het spelen van games is met behulp van de OmbouwBoer handleidingen wel gewoon mogelijk voor elke leek.

Tot slot nog voor de duidelijkheid: “homebrew hack” is eigenlijk een verzamelnaam voor 2 verschillende hacks die beiden precies hetzelfde resultaat hebben. Namelijk de JTAG hack (alleen mogelijk op oude Xbox 360′s met een oud dashboard, deze zijn eigenlijk nergens meer te vinden) en de reset glitch hack. Die laatste werkt in principe op elke Xbox 360 met HDMI aansluiting en werkt d.m.v. een chip op het moederbord.

Voordelen

 • Games opstarten vanaf interne & USB HDD
 • Branden is dus niet nodig
 • Games opstarten vanuit je luie stoel
 • Homebrew te draaien
 • Games hacken
 • Games uit andere regio’s spelen
 • Emulators draaien

Nadelen

 • Handigheid met PC vereist
 • Xbox Live is niet mogelijk
 • Opstarten kan wat langer duren

Een keus kunnen maken? Ga direct naar de afspraak maken pagina om je Xbox 360 om te laten bouwen. Nog vragen? Neem dan contact op.