Waarschuwing: haal je Xbox 360 van Xbox Live!

UPDATE 1 & 2, zie onderaan

Microsoft heeft een nieuwe methode verzonnen om omgebouwde Xbox 360 op te sporen!

De zogenaamde AP2.5 beveiliging bestaat al een tijdje, de nieuwe detectiemethode is een uitbreiding hiervan. Deze beveiliging werkt met een dae.bin bestandje dat in het geheugen van je Xbox 360 staat. Tot voor kort werd dit bestandje alleen geüpdatet bij grote dashboardupdates waardoor de beveiliging veranderde en we games met AP2.5 beveiliging opnieuw moesten branden.

Dit is nu veranderd, Microsoft update het dae.bin bestandje in het geheugen van je Xbox 360 stilletjes in de achtergrond als je met Xbox Live verbonden bent (je krijgt hier dus geen melding van). Maar dat is niet het enige, het dae.bin bestandje is nu uniek per Xbox 360, daardoor is het niet mogelijk 1 goede AP2.5 beveiliging per Xbox 360 game online te zetten maar zou iedereen theoretisch zijn unieke AP2.5 beveiliging moeten maken per game. Dit alles stelt het team Xbox 360 hackers weer voor een flinke uitdaging. Gelukkig wordt er al aan gewerkt.

Mocht je echt per sé online willen blijven spelen dan kan dat wel met een omgebouwde Xbox 360. Je moet dan alleen zorgen dat je de volgende gebrande games NIET afspeelt:

 • Alle XGD3 games (bijna alle games vanaf september 2011), denk o.a. aan:
  • Gears of War 3
  • Forza 4
  • Battlefield 3
  • Modern Warfare 3
  • Skyrim
  • Saints Row 3
 • Call of Duty 4: Modern Warfare
 • Halo: Reach
 • Fable 3
 • Call of Duty: Black Ops
 • Call of Duty: Modern Warfare 2
 • Assassins Creed: Brotherhood
 • Need For Speed Hot Pursuit

Voor de duidelijkheid:

 1. Uiteraard moet je wel iXtreme LT+ v2.0 op je DVD speler geflashed hebben als je nog veilig online wilt met oudere games zonder AP2.5 beveiliging.
 2. Je kunt wel probleemloos de originele versie van al deze games spelen, ook als je Xbox 360 is omgebouwd.
 3. Je kunt al deze spellen ook gewoon offline blijven spelen als je de internetstekker uit je Xbox 360 trekt. Microsoft kan de AP2.5 beveiliging dan niet updaten namelijk.

[UPDATE 18-11-11 @ 23:00u]
Het team achter de xk3y (ook wel: X360Key) heeft voor het gelijknamige apparaatje al een oplossing gevonden op het hele dae.bin probleem. Ze geven aan dat dit de definitieve oplossing is en de AP2.5 beveiliging van Microsoft hiermee volledig correct wordt afgehandeld en daarmee volledig verslagen is.

De oplossing zal binnenkort via een update voor de xk3y worden uitgebracht. Beta firmware voor de xk3y is inmiddels uit (v01.10) waarmee alle XGD3 games weer veilig werken zelfs als je Xbox 360 de stille dae.bin update heeft ontvangen.

Hierdoor begint de xk3y steeds interessanter te worden (dan een DVD speler flash met iXtreme) voor jou als consument, mocht het namelijk nodig blijven bij elke stille update je games opnieuw te moeten branden en de firmware van je DVD speler ook weer te laten updaten door nieuwe beveiligingen dan is een xk3y een makkelijke oplossing aangezien je die heel simpel (in enkele minuutjes) zelf kunt updaten.

De xk3y zal binnenkort op voorraad zijn bij OmbouwBoer, meer informatie over het apparaatje vind je op deze pagina.

[UPDATE 2 20-11-11 @ 17:00u]
Ook C4Eva, de ontwikkelaar van iXtreme firmwares heeft door de stille update kunnen achterhalen hoe AP2.5 precies werkt. Hierdoor kan ook hij nu de volledige oplossing tegen AP2.5 bieden.

Er zal een nieuwe firmware uitkomen, namelijk iXtreme LT+ v3.0 welke de permanente oplossing zal bieden tegen de AP2.5 beveiliging. Hierdoor zullen de ISO-bestanden van formaat moeten veranderen om een zogenaamd disc profiel te bevatten. abgx360 zal hiervoor een update krijgen die je ISO bestanden kan patchen om ze geschikt te maken voor LT+ v3.0.

Hierdoor zal je AP2.5 games eenmalig opnieuw moeten branden maar zal het in het vervolg niet meer nodig zijn games opnieuw te moeten branden bij grote systeem updates en blijven ze gewoon werken (dat is dus het grote voordeel ten opzichte van hoe het nu gaat: elke keer games opnieuw branden bij een grote systeem update).

Tevens geven de hackers aan dat dit een grote operatie is, geen eenvoudige fix dus! De firmware zal aangepast moeten worden voor alle DVD spelers en vervolgens weer uitvoerig getest moeten worden met alle AP2.5 games dus de kans is groot dat we wel weer zo’n 2 maanden moeten wachten voor de firmware publiekelijk uitgebracht wordt.

De geschiedenis laat zien dat C4Eva over het algemeen eerst firmware uitbrengt voor Lite-On en BenQ drives uit fat Xbox 360′s, vervolgens voor Lite-On drives uit slim Xbox 360′s en tot slot voor Hitachi DVD spelers uit fat Xbox 360′s. Zodra LT+ v3.0 af is zal C4Eva volgens de verwachting gaan werken aan de nieuwe DVD spelers welke nog steeds niet gehackt zijn (slim Hitachi en nieuwe Lite-On drive in de Xbox 360 slim).

iXtreme LT+ v3.0 is niet nodig voor mensen met een fat Xbox 360 met Samsung DVD speler of Hitachi v59 of lager. Deze DVD spelers ondersteunen namelijk geen AP2.5 beveiliging en zijn dus ook niet beïnvloed door de stille update van Microsoft.

Voor de Samsung en Hitachi < v59 bezitters is het wel van belang dat je DVD speler met tenminste iXtreme LT+ v2.0 is geflashed. Voor Hitachi is deze firmware er nog niet (deze zit in de testfase en komt binnenkort uit) maar heb je LT+ v2.0 dan kan je dus gewoon alle games probleemloos afspelen. iXtreme LT+ v2.0 voor Hitachi is al klaar maar zit nog in de testfase, deze komt wel gewoon uit binnenkort. Dat is erg goed nieuws want mensen met een Hitachi v59 of lager kunnen dan gewoon alle games (ook online) spelen omdat die DVD speler geen gebruik maakt van AP2.5! iXtreme LT+ v3.0 is dus ook niet nodig voor mensen met een DVD speler die geen gebruik maakt van AP2.5.