In de afgelopen 2 weken is er een hoop gebeurd in de Xbox 360 ombouw scene. Microsoft heeft namelijk een dashboard update uitgebracht en daarin wat nieuwe beveiligingsmechanismen gestopt. Als u deze update installeert kunt u geen AP2.5 spellen meer spelen. Sterker nog, er wordt zelfs over AP2.6 gesproken (als in: de AP2.5 beveiliging heeft een upgrade naar 2.6 gehad).

Om deze beveiligingen weer te omzeilen zal er een firmware uitgebracht worden met wat kleine aanpassingen zodat alle games weer probleemloos zullen afspelen. Deze firmware (genaamd iXtreme LT+ v1.91) is al in de testfase en zal beschikbaar komen zodra deze testfase is afgerond. Wanneer dat is, is helaas niet bekend, we moeten dus even geduld hebben maar naar verwachting zal het niet lang duren voordat deze firmware beschikbaar komt.

De update brengt ook wat nieuwe beveiligingen voor bepaalde Xbox 360 Slim modellen met Lite-On drive met zich mee. Als u een Xbox 360 slim heeft raad ik u dan ook ten zeerste af om te updaten (ook als uw console niet omgebouwd is). De update kan het ombouwen van uw Xbox 360 slim aanzienlijk bemoeilijken.

Ook zijn er op het Xbox 360 hack gebied een aantal nieuwe ontwikkelingen. Er is een manier gevonden om een aantal van de nieuwe Lite-On DVD spelers in Xbox 360 Slims te unlocken en ombouwen. Tot voorheen leek het namelijk nodig nagenoeg de hele DVD speler te vervangen, dit zou erg hoge ombouwkosten met zich meebrengen, deze ontwikkeling is dan ook erg gunstig voor iedereen met een Xbox 360 Slim. Overigens kan nog niet elke Slim op deze wijze omgebouwd worden (alleen die met een Lite-On DVD speler en een bepaalde chip) maar er wordt hard gewerkt aan een vergelijkbare oplossing voor de chip welke nog niet omgebouwd kan worden.

Al met al is het advies dus: voer de update niet uit indien u een Xbox 360 Slim heeft, en laat uw Xbox 360 updaten met de nieuwste firmware zodra iXtreme v1.91 uit is (wat naar verwachting niet lang zal duren).

Ook had ik het in het vorige nieuwsbericht over de x360key, een apparaatje dat een Xbox 360 DVD speler emuleert en u via die weg in staat stelt ISO’s regelrecht op uw Xbox 360 af te spelen. Inmiddels zijn er 2 concurrerende bedrijven die een vergelijkbaar apparaat op de markt zullen brengen. De apparaten van deze bedrijven zullen de Wasabi X360(S) en de Boxzii zijn. Tot de dag van vandaag is nog geen van deze apparaten daadwerkelijk op de markt gebracht maar deze ontwikkelingen zijn wel erg gunstig voor u als consument aangezien de prijzen van deze apparaten door de concurrentie zo alleen maar lager zullen worden en er ook meer en betere functies ontwikkeld zullen worden.