Let op! Het onderstaande artikel heeft alleen betrekking op Xbox 360 “fat” modellen, de “slim” is nog niet om te bouwen namelijk!

Mijn vermoeden dat de dashboardupdate (v12625) de recentelijk ingevoerde AP2.5 beveiliging ook naar oudere games brengt is officieel bevestigd. Dit betekent dat er geen nieuwe firmware nodig is maar dat bepaalde games gepatcht moeten worden en u deze games opnieuw zult moeten branden. Momenteel zijn de volgende games getroffen:

  • Black Ops
  • Modern Warfare 2
  • Halo: Reach

Al eerder was bekend dat de volgende games ook gebruik maken van AP2.5 beveiliging:

  • Assassin’s Creed: Brotherhood
  • Fable 3
  • NFS: Hot Pursuit

Voor deze 6 games is het dus van belang dat u de nieuwste firmware op uw DVD speler geflashed heeft, anders starten de games helemaal niet op (op het nieuwe dashboard). Heeft u deze games al eerder gebrand dan kunt u die schijfjes nu weggooien en opnieuw branden (dit is overigens niet nodig als u een Samsung of oude Hitachi DVD speler heeft, die maken helemaal geen gebruik van de AP2.5 beveiliging).

Om wat duidelijkheid te scheppen geef ik hieronder de implicaties van deze update (en AP2.5 beveiliging in het algemeen) per DVD speler. Kijk in de FAQ (klik) bij de vraag “Welke DVD drive heb ik?” om te bepalen welke DVD drive u heeft.

Samsung drive

De Samsung DVD spelers hebben geen ondersteuning voor AP2.5 beveiliging, u hoeft daarom geen rekening te houden met AP2.5 beveiligingen aangezien deze niet gebruikt worden. U kunt de 6 genoemde games dus zonder dat deze gepatcht zijn met AP2.5 data spelen. Het is wel van belang dat uw drive geflashed is met de nieuwste firmware, namelijk iXtreme LT (voor de Samsung is er geen LT+ firmware omdat deze onnodig is), dan kunt u alle games probleemloos afspelen en ook veilig online spelen.

Hitachi drive

Bij de Hitachi drives ligt het verhaal een beetje lastig. De eerdere Hitachi modellen hadden geen ondersteuning voor AP2.5 en op deze drives zullen de genoemde games gewoon opstarten, ook op het nieuwe dashboard. De nieuwe modellen Hitachi (versie 78 en 79) hebben echter wel de mogelijkheid om de AP2.5 beveiliging te controleren en dan moet u hier dus wel rekening mee houden bij het branden. Omdat het aan de buitenkant niet is te zien welke versie Hitachi u heeft raad ik u daarom aan uw Hitachi hoe dan ook te laten updaten met de nieuwste firmware, iXtreme LT+, zeker aangezien het met deze firmware is het ook mogelijk online te spelen (iets wat een lange tijd niet mogelijk was met Hitachi’s). Mocht u een Hitachi met de nieuwste firmware hebben en de genoemde games starten niet op dan zult u de games moeten patchen met AP2.5 data (door het spel door abgx360 v1.0.5 te halen) en opnieuw moeten branden.

BenQ en Lite-On drives

Deze drives ondersteunen de AP2.5 beveiliging volledig. Het is daarom belangrijk dat u uw DVD speler laat flashen met de nieuwste firmware en dat u de games die eerder in dit artikel genoemd zijn allemaal voorziet van AP2.5 data door de ISO door abgx360 v1.0.5 te halen en vervolgens opnieuw te branden.

Referentietabel

Ter referentie heb ik van het voorgaande verhaaltje een tabel gemaakt:

DVD Drive Nieuwste firmware Games AP2.5 patchen? Online op Xbox Live?
Samsung iXtreme LT v1.0 Nee Ja
Hitachi < v78 iXtreme LT+ v1.1 Nee Ja
Hitachi ≥ v78 iXtreme LT+ v1.1 Ja Ja
BenQ iXtreme LT+ v1.1 Ja Ja
Lite-On iXtreme LT+ v1.1 Ja Ja

Mijn dashboard wel of niet updaten?

Hier kan ik heel makkelijk over zijn: is uw drive geflashed met de nieuwste firmware dan kunt u uw dashboard gerust updaten, is uw DVD speler nog met een oude iXtreme versie geflashed laat deze dan eerst updaten. Bepaal vervolgens aan de hand van uw DVD speler of het nodig is uw spellen opnieuw te branden met AP2.5 data. Mocht dat nodig zijn dan kunt u de ISO’s van deze spellen door abgx360 v1.0.5 halen welke dan AP2.5 data toe zal voegen. Vervolgens kunt u uw spellen weer gewoon spelen, ook online! Let trouwens wel op dat online spelen met een omgebouwde Xbox 360 altijd op eigen risico is. Hoewel het nu gewoon kan en Microsoft niet kan detecteren dat uw Xbox 360 omgebouwd is kan dat in de toekomst natuurlijk heel anders zijn.

Mocht u na aanleiding van dit verhaal besluiten dat het noodzakelijk is dat u uw Xbox 360 wilt laten updaten dan kan dat door via deze pagina contact met mij op te nemen! Heeft u de Xbox 360 bij mij laten ombouwen dan kost deze update slechts €15,-.